De Kleijne & Janssen
05-11-2019 | Echtscheiding
Lees meer
Sinds 1 januari 2018 trouw je in beginsel in beperkte gemeenschap. Dat wil zeggen dat alle schulden en bezittingen van voor het huwelijk privébezit/-schuld blijven. Schenkingen en erfenissen vallen ook buiten de gemeenschap van goederen.
Indien je vóór 1 januari 2018 bent getrouwd ben je automatisch in algehele gemeenschap van goederen getrouwd. Alle schulden en bezittingen, schenkingen en erfenissen, ontvangen en gemaakt voor het huwelijk, vallen in de gemeenschap van goederen.
Bovenstaande is de standaard regelgeving als je geen huwelijkse voorwaarden hebt.
Bij scheiding dien je een echtscheidingsverzoek in middels een verzoekschrift. Een advocaat dient deze in bij de rechtbank. Wanneer er nog minderjarige kinderen zijn ben je verplicht om ook een ouderschapsplan in te dienen. Na de uitspraak door de rechtbank wordt de scheiding ingeschreven bij de burgerlijke stand van de Gemeente (G.B.A.) en is de scheiding helemaal rond.
Als je getrouwd bent op huwelijkse voorwaarden waardoor bezittingen/vermogen van jou privé zijn, dien je dit wel goed te administreren in de boekhouding. Het betreft dan voornamelijk de privé standen van het vermogen per huwelijksdatum en de eventueel verkregen schenkingen en erfenissen in het huwelijk. Het vermogen opgebouwd tijdens het huwelijk wordt gelijk verdeeld, tenzij je andere afspraken hebt gemaakt in huwelijkse voorwaarden. Als je niet kan aantonen dat een bezit of vermogen van jou is, en dit is ook niet correct vastgelegd, kan het voorkomen dat dit alsnog bij helfte moet worden verdeeld.
Trouwen en geregistreerd partnerschap zijn gelijk te stellen voor wat betreft rechten en plichten tussen de partners. De informatie over huwelijkse voorwaarden en gemeenschap van goederen geldt dus ook voor mensen met een geregistreerd partnerschap. De huwelijkse voorwaarden worden dan partnerschapsvoorwaarden genoemd.
In geval van scheiding kan je de akte officieel laten ontbinden bij een notaris. Alleen als er minderjarige kinderen zijn moet je net als bij een echtscheiding, voor een ouderschapsplan zorgen.
Een samenlevingscontract stel je samen op of laat je door een notaris opstellen. Er worden afspraken in vermeld over wat van jullie samen is en wat er gebeurt als je uit elkaar gaat of als een partner overlijdt. Het geeft duidelijkheid na een relatiebreuk of overlijden. Als je samen kinderen hebt, om te voorkomen dat je op straat staat zonder spullen of achterblijft zonder inkomen, is het zeker verstandig om de afspraken door een notaris te laten opstellen. Het laten opstellen door een notaris is ook gewenst bij afspraken over pensioen, huur, hypotheek en voogdij. Ook is het in deze gevallen interessant om je te laten informeren over het opstellen van een testament.
Als je samen kinderen krijgt dan dienen de kinderen erkend te worden door de vader. Als je uit elkaar gaat en er zijn minderjarige kinderen moet er een ouderschapsplan gemaakt te worden waarin de opvoeding, zorgtaken en de kinderalimentatie wordt afgesproken. Bij het verbreken van de samenleving kan je daarna overgaan tot het verdelen van de spullen en apart verder gaan. Je hebt geen recht op partneralimentatie, tenzij afgesproken in het samenlevingscontract.
Inkomstenbelasting
Formeel recht
Sociale verzekeringen
Om onze website optimaal te kunnen laten functioneren gebruiken wij technologie, waaronder cookies en apparaat gegevens. Wanneer u ons toestemming geeft voor deze technologie, kunnen wij bepaalde informatie en data ontvangen, waaronder uw gedrag op onze website en uw unieke IP-adres. Geeft u geen toestemming of trekt u de toestemming voor het bewaren van cookies in, dan kan dat invloed hebben op de optimale werking van deze website en bepaalde onderdelen.