De Kleijne & Janssen
11-03-2020 | Kantoornieuws
Lees meer
Als werkgever kunt u op een paar manieren te maken krijgen met het coronavirus. Wat zijn de gevolgen wanneer een van uw medewerkers bijvoorbeeld positief wordt getest of als een van uw medewerkers op vakantie gaat naar een risicogebied? Wat als uw leveranciers niet meer kunnen leveren door een uitvoerverbod? Wij leggen u in een aantal situaties uit hoe u het beste kunt handelen.
Wanneer uw leverancier bijvoorbeeld in Noord-Italië is gevestigd en niet meer aan u mag leveren, loopt uw bedrijf daardoor vertraging en schade op. Het is niet ondenkbaar dat u daardoor minder kunt produceren of personeel onnodig moet laten werken. Dit kost geld en daar draait u als werkgever in eerste instantie voor op.
Bent u afhankelijk van leveranciers en kunt u geen alternatieve leverancier vinden die vergelijkbare producten kan leveren? Dan is het raadzaam om zo snel mogelijk een vergunning voor werktijdverkorting aan te vragen bij het UWV. U komt hiervoor in aanmerking als u minimaal 20% minder arbeidscapaciteit nodig heeft dan normaal. Dat wil zeggen dat u te weinig werk heeft voor de medewerkers die u in moet zetten. Wordt de vergunning toegewezen, dan kunt u een gedeelte van het loon wat u aan uw werknemers moet betalen terugvragen bij het UWV.
Heeft u op dit moment werknemers die op zakenreis zijn in een risicogebied, dan wilt u deze werknemers zo min mogelijk blootstellen aan de risico’s. Laat indien mogelijk deze medewerker zo snel mogelijk terugreizen naar eigen land. Bij terugkomst in Nederland is het verstandig om deze medewerker medisch te laten onderzoeken om er zeker van te zijn dat hij of zij niets heeft opgelopen. Bij twijfel is het raadzaam om de medewerker gedurende, in ieder geval, twee weken thuis te laten werken of vrij te stellen van werk met loondoorbetaling. De werknemer kan er immers ook niets aan doen dat hij of zij door u naar het gebied is gestuurd en mag daarom niet gekort worden op zijn of haar loon.
Medewerkers zijn in beginsel vrij om op vakantie te gaan waar zij willen. Wil de medewerker echter op vakantie naar een gebied waarvoor een negatief reisadvies wordt afgegeven, dan mag u als werkgever enkele voorwaarden stellen. U kunt bijvoorbeeld schriftelijk aan de betreffende medewerker mededelen dat hij of zij na terugkomst gedurende minimaal twee weken onbetaald verlof moet opnemen tot duidelijk is dat de persoon geen symptomen van het coronavirus vertoond. In deze situatie is het aan de werknemer om te beslissen om wel of niet naar het gebied te gaan. De eventuele kosten komen dan ook voor eigen risico van de werknemer.
Wanneer een werknemer ziek wordt en het coronavirus blijkt te hebben, dient u deze medewerker op reguliere wijze ziek te melden. Verder volgt u de reguliere procedure bij zieke medewerkers en is het aan te raden om met uw bedrijfsarts in overleg te gaan over de te nemen maatregelen. Is de zieke medewerker recentelijk nog op het werk geweest, dan kunt u uw andere medewerkers thuis laten werken om verdere verspreiding zoveel mogelijk te voorkomen.
Inkomstenbelasting
Formeel recht
Om onze website optimaal te kunnen laten functioneren gebruiken wij technologie, waaronder cookies en apparaat gegevens. Wanneer u ons toestemming geeft voor deze technologie, kunnen wij bepaalde informatie en data ontvangen, waaronder uw gedrag op onze website en uw unieke IP-adres. Geeft u geen toestemming of trekt u de toestemming voor het bewaren van cookies in, dan kan dat invloed hebben op de optimale werking van deze website en bepaalde onderdelen.