De Kleijne & Janssen
10-04-2020 | Corona update
Lees meer
Tot op heden is het voor een notaris niet mogelijk om wettelijk een geldig testament op afstand op te laten stellen, waarbij de klant dus niet in levende lijven aanwezig is. Op deze manier kan de notaris met zekerheid vaststellen dat de klant het testament goed begrijpt en het uit vrije wil afsluit. Door de coronacrisis nemen veel mensen zichzelf in bescherming door thuis in quarantaine te blijven of zijn zij zelfs opgenomen in het ziekenhuis. Hierdoor kunnen zij niet naar een notaris gaan om hun laatste wensen vast te laten leggen in een levenstestament.
De beroepsorganisatie KNB besloot eerder al dat testamenten via videogesprekken afgesloten mochten worden. Videogesprekken zijn een mooie oplossing om deze afspraak toch mogelijk te maken. Echter vreesden de vereniging van erfrechtspecialisten EPN dat veel levenstestamenten daardoor ongeldig verklaard zouden worden met een rechtszaak. Daarom besloten zij aandacht te vragen bij het kabinet voor dit probleem.
Om dit probleem op te lossen heeft het kabinet afgelopen vrijdag goedgekeurd dat het tijdelijk mogelijk is om een geldig levenstestament op afstand op te laten stellen. Het voorstel ligt nu bij de Raad van State. Wanneer dit wordt goedgekeurd, zijn testamenten die op afstand zijn afgesloten net zo rechtsgeldig. De tijdelijke wet zal dan waarschijnlijk met terugwerkende kracht gaan gelden. Hierdoor zouden de testamenten die sinds de coronacrisis op afstand zijn gesloten met zekerheid rechtsgeldig zijn. Dit zou een tijdelijke wet worden, wat betekent dat deze na de coronacrisis weer wordt ingetrokken.
In een levenstestament worden wensen ten aanzien van uw huis en uw gezondheid vastgelegd. Het is van belang om deze wensen vast te leggen, zodat uw familie weet hoe te handelen wanneer u hier zelf niet toe in staat bent. Wanneer u onverwachts in het ziekenhuis komt te liggen, kan dit langer duren dan verwacht. In veel gevallen is het wenselijk dat een deskundige of uw familie uw wensen kunnen uitvoeren tijdens uw afwezigheid. Dergelijke zaken regelt u in uw levenstestament.
Regelt u niets, kunnen er bij uw afwezigheid of ziekte problemen ontstaan voor uw dierbare. Als zij niet op de hoogte zijn van uw wensen, dienen zij zelf moeilijke beslissingen te maken. Indien er geen volmacht ligt ten aanzien van bijvoorbeeld uw eigen huis of onderneming, zijn uw dierbare niet bevoegd om handelingen te verrichten. In het ergste geval dienen zij dit via de rechter of bewindvoerder te doen.
In uw volmacht kunt u vertrouwenspersonen, familieleden of onze stichting aanstellen om uw wensen en zaken voor u te behartigen en beslissingen te maken. Onze adviseurs helpen u met het inrichten van uw levenstestament. Door onze korte lijnen met notariskantoren stemmen wij zaken met het notariskantoor.
Wilt u hierover meer weten of uw afspraken doelmatig vast laten leggen? Wij kunnen u hierbij adviseren. Zowel voor particulieren als ondernemers hebben wij de juiste kennis in huis.
Inkomstenbelasting
Formeel recht
Om onze website optimaal te kunnen laten functioneren gebruiken wij technologie, waaronder cookies en apparaat gegevens. Wanneer u ons toestemming geeft voor deze technologie, kunnen wij bepaalde informatie en data ontvangen, waaronder uw gedrag op onze website en uw unieke IP-adres. Geeft u geen toestemming of trekt u de toestemming voor het bewaren van cookies in, dan kan dat invloed hebben op de optimale werking van deze website en bepaalde onderdelen.