Lees meer

Meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Contact

Woonde u samen in een gezamenlijke koopwoning maar gaan jullie uit elkaar? Dan zullen er afspraken gemaakt moeten worden. Niet alleen ‘dit boek is van jou en dit boek is van mij’ maar er moeten ook afspraken gemaakt worden over de gezamenlijke woning. Welke afspraken het beste passen hangt af van de situatie.

Wat zijn de opties?

Er zijn meerdere opties waaruit gekozen kan worden:

  • Samen de woning verkopen aan een derde-partij.
    Afhankelijk van de gemaakte afspraken hebben jullie allebei recht op een deel van de (over)waarde. Eventuele onderwaarde kan ook worden verdeeld.
  • Samen eigenaar blijven van de woning (en samen schuldenaar blijven met betrekking tot de hypotheek). Eén van de twee kan dan in de woning blijven wonen of de woning kan worden verhuurd.
  • De woning verdelen aan één van de twee .
    Degene die de woning overneemt zal de ander moeten kunnen uitkopen. Hierbij is de taxatiewaarde van het huis leidend. Breng daarop de nog openstaande hypotheekschuld in mindering. Als het huis een flinke overwaarde heeft, kan het zo zijn, afhankelijk van de gemaakte afspraken, dat de helft van de waarde aan de (ex)partner betaald moet worden. Uiteraard moet de bank (hypotheeknemer) hiervoor toestemming geven. De bank kan dan namelijk nog maar bij één van twee aankloppen voor de betaling van de geldlening, in plaats van bij beide. Degene die de woning verlaat wil niet meer aansprakelijk zijn voor de geldlening (hypotheek). Wellicht biedt de bank de mogelijkheid om de hypotheek te verhogen. De rente over die verhoging is fiscaal aftrekbaar.

De uitkoopsom kan ook (deels) worden uitbetaald door goederen uit de inboedel toe te wijzen aan de ander.

Moet er ook overdrachtsbelasting worden betaald?

Als de woning samen verkregen is, dan kan de woning vaak zonder overdrachtsbelasting toegedeeld worden aan één van de eigenaren. Dit ligt aan hoe de woning (samen) is verkregen.

  • Gehuwd of geregistreerd als partner in gemeenschap van goederen?
    Bent u gehuwd (of geregistreerd als partner), en valt de woning in de huwelijksgemeenschap? Dan is er bij de verdeling van de woning aan één van eigenaren geen overdrachtsbelasting verschuldigd.
  • Ongehuwd en de woning samen verkregen?
    Woonde u ongehuwd samen? En wilt u een verdeling van de gezamenlijke woning zonder overdrachtsbelasting realiseren? Dan is het vereist dat u in een bandbreedte van 40-60% samen eigenaar bent van de woning. Is één van de eigenaren voor bijvoorbeeld maar 10% eigenaar? Dan zal bij de verdeling wel overdrachtsbelasting betaald moeten worden.
  • Woning niet samen verkregen
    Heeft u de woning niet samen geleverd gekregen, en was u niet getrouwd (of geregistreerd als partner)? Dan moet er wel overdrachtsbelasting betaald worden. Dit is ook het geval als de koopsom door beiden is betaald (omdat deze bijvoorbeeld van een gezamenlijke rekening is betaald) maar één van de eigenaren de woning geleverd heeft gekregen op zijn/haar naam.Wilt u weten wat in uw situatie allemaal mogelijk is? Neem dan nu contact met ons op. Wij kijken graag met u mee naar de mogelijkheden!

Vraag vrijblijvend een offerte aan

    Neem contact op
    Liever direct contact opnemen?