Lees meer

Meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Contact

Veel mensen stellen het maken van een testament uit. Het zijn namelijk geen zaken waar graag bij stil gestaan wordt. Maar toch is het enorm belangrijk, want u wilt uw erfgenamen niet achterlaten met verrassingen of ongeregelde zaken. Daarom is het verstandig om een goed testament op te stellen, zodat er geen onnodige zorgen bijkomen. Vooral in de gevallen dat het wat complexer in elkaar zit. Bijvoorbeeld als u een relatie heeft met een partner die al kinderen heeft uit een voorgaande relatie. Dit kan zowel door een echtscheiding zijn of door het overlijden van de voorgaande partner van uw huidige partner.

Vooral in deze situaties is het van belang om onnodige erfrechtelijke problemen te voorkomen. Dit kan door vooraf een testament op te stellen waarin alle nodige zaken geregeld staan zodat u de nieuwe partner en de kinderen niet met vraagtekens achter worden gelaten.

Vererving op de langstlevende

Sinds 2003 geldt de wettelijke verdeling tussen gehuwden en geregistreerde partners met kinderen. Tenzij er een testament is opgesteld, dan is het testament leidend. Deze wettelijke verdeling houdt in dat de langstlevende het gehele bezit erft. De kinderen krijgen een geldvordering op hun langstlevende ouder van ter grootte van hun erfdeel. Dit erfdeel kunnen ze in principe pas opeisen bij het overlijden van de langstlevende ouder.

Partner met kinderen, wie erft wat en wanneer zonder testament

Wanneer u een partner huwt en hij/zij heeft al kinderen uit een voorgaande relatie, dan zijn er een aantal zaken om te bespreken en vast te leggen. Wanneer u bijvoorbeeld samen een nieuwe woning koopt, dan zit een deel van het geld (en waarschijnlijk van de toekomstige erfenis) in stenen. Stel uw partner (degene met kinderen uit een voorgaande relatie) overlijdt, dan hebben de kinderen recht op een erfdeel. Maar sinds 2003 moeten de kinderen wachten met het opeisen van hun erfdeel totdat de achtergebleven partner overlijdt, failliet gaat of hertrouwt zonder het opmaken van huwelijkse voorwaarden. De erfenis (het erfdeel) is deels eigendom van de kinderen – bijvoorbeeld het ouderlijk huis – maar de achtergebleven partner mag er nog gebruik van maken. De stiefouder behoudt het vruchtgebruik.

Om deze eventuele erfrechtelijke problemen te voorkomen, is het verstandig om vooraf met elkaar om de tafel te gaan en een juist testament op te stellen met de specifieke wensen beschreven. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is en komen er achteraf geen onnodige zorgen bij.

Verkeert u in deze situatie en wilt u weten wat de beste opties zijn? Laat u dan nu adviseren door een van onze adviseurs! Neem nu vrijblijvend contact op.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

    Neem contact op
    Liever direct contact opnemen?