De Kleijne & Janssen
14-07-2022 | Arbeidsrecht
Lees meer
Op 1 augustus 2022 treedt er een nieuwe wet inwerking voor transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden. Deze nieuwe wet moet voorkomen dat er voor een werknemer onduidelijkheden of onzekerheden bestaan over zijn of haar arbeidsrelatie. Vanaf 1 augustus moeten daarom arbeidsovereenkomsten aan deze wetgeving voldoen. Dit geldt voor zowel de nieuwe arbeidsovereenkomsten als voor de al bestaande arbeidsovereenkomsten voor wat betreft het nevenactiviteitenbeding en het studiekostenbeding.
De volgende vijf punten zijn de vijf belangrijkste wijzingen die de nieuwe wet met zich mee brengt:
De informatieplicht wordt met deze nieuwe wetgeving uitgebreid. Als werkgever had u al een informatieplicht. Zo diende u al bij aanvang (en bij sommige gegevens binnen één maand) van het dienstverband een werknemer te informeren over bepaalde arbeidsvoorwaarden en hoe u als werkgever hiermee omgaat. Vanaf 1 augustus dient u onder andere meer informatie te verschaffen over het scholingsverbod, betaald verlof en over de gang van zaken omtrent ontslag en de termijnen hierbij.
De verruimde informatieplicht geldt in principe alleen voor nieuwe arbeidsovereenkomsten. Indien een werknemer, die voor 1 augustus a.s. al bij u in dienst was, dit verzoekt moet u hier alsnog aan voldoen.
Er worden vanaf 1 augustus ook strengere eisen gesteld aan een studiekostenbeding. Als werkgever mag u de kosten van verplichte scholing niet meer verhalen bij uw werknemer. Voldoet een studiekostenbeding in zowel een nieuwe als al een bestaande arbeidsovereenkomst niet aan de strenge eisen? Dan is het risico dat de hele bepaling hierover in de arbeidsovereenkomst in zijn geheel niet geldig is.
Ook het verbod op nevenwerkzaamheden moet geloven aan strengere eisen. Als werkgever mag u nevenwerkzaamheden niet verbieden, tenzij u daarvoor een objectieve rechtvaardigingsgrond voor heeft. Ook in het geval u niet voldoet aan de strenge vereisten rondom het verbod op nevenwerkzaamheden, kan dit ertoe leiden dat de hele bepaling over nevenwerkzaamheden niet geldig is.
Een werknemer heeft een onvoorspelbaar werkpatroon als je als werkgever de tijden bepaalt waarop die werknemer werkt. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een oproepkracht (maar dat hoeft niet). Door de nieuwe wetgeving dient een werkgever dagen en uren af te spreken waarbinnen de werknemer kan worden opgeroepen om te werken. Binnen die dagen en uren kan de werknemer worden verplicht om te komen werken; daarbuiten niet. Dit moet goed vast worden gelegd.
Een werknemer kan een verzoek doen om een meer voorspelbare arbeidsrelatie. Een werknemer kon al een verzoek doen om de arbeidsduur, arbeidstijd en werkplek aan te passen. Vanaf 1 augustus a.s. kan een werknemer ook verzoeken om bijvoorbeeld een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd of een arbeidsovereenkomst met een vaste arbeidsomvang.
Let op: Als werkgever dien je op zo’n verzoek binnen één maand te reageren. Kleine werkgevers (tot tien werknemers) hebben net iets meer de tijd. Zij hebben namelijk een reactietermijn van drie maanden. Reageer je niet tijdig? Dan wordt het verzoek geacht te zijn ingewilligd.
Laat ons uw arbeidsovereenkomsten nakijken en waar nodig aanvullen! Dan heeft u geen omkijken naar de wetswijziging en voldoet u wel aan de wet. Ook leggen wij u verder uit waar u als werkgever rekening mee moet houden.
Heeft u al een personeelshandboek of een personeelsreglement? Houd deze dan ook tegen het licht. Zeker met de uitgebreide informatieplicht is het aan te raden, indien u dit nog niet heeft, dit op te stellen. Dit kan ervoor zorgen dat alles zeker goed vastligt en ook de arbeidsovereenkomst zelf overzichtelijker blijft. Ook hierbij kunnen wij u helpen.
Heeft u nog vragen over dit artikel of kunnen wij u ergens bij helpen? Laat het dan vooral weten.
Inkomstenbelasting
Formeel recht
Sociale verzekeringen
Om onze website optimaal te kunnen laten functioneren gebruiken wij technologie, waaronder cookies en apparaat gegevens. Wanneer u ons toestemming geeft voor deze technologie, kunnen wij bepaalde informatie en data ontvangen, waaronder uw gedrag op onze website en uw unieke IP-adres. Geeft u geen toestemming of trekt u de toestemming voor het bewaren van cookies in, dan kan dat invloed hebben op de optimale werking van deze website en bepaalde onderdelen.