De Kleijne & Janssen
Soms is het nodig dat de structuur van uw onderneming wordt aangepast. Met herstructurering verdeelt u bijvoorbeeld risico's of bespaart u belastingen.
Ondernemen kan in diverse vormen. In Nederland kennen we de eenmanszaak, B.V., maatschap, vennootschap onder firma, stichting, C.V. en N.V. Bij de start van uw onderneming wordt geadviseerd in welke vorm u het beste kunt ondernemen. Vervolgens dient periodiek nagegaan te worden of de structuur nog goed is of dat de onderneming moet worden herstructureerd.
Gaat u alleen ondernemen? Dan vraagt u zich af of dit het beste in de eenmanszaak of B.V. kan. Dit is een fiscale vraag. Een B.V. wordt economisch aantrekkelijk bij het ‘omslagpunt’ qua belastingen. In de regel geldt het omslagpunt bij een winst van € 110.000,- per jaar.
Gaat u gezamenlijk ondernemen? Dan kan u ook samenwerken via een V.O.F. of maatschap. Een maatschap wordt vaak gekozen bij vrije beroepen zoals artsen, tandartsen, advocaten en therapeuten. Een V.O.F. wordt in beginsel voor de overige beroepen gekozen.
Naast het fiscale omslagpunt is de aansprakelijkheid ook een reden om via een B.V. te ondernemen. Maar de aansprakelijkheid kan bij de eenmanszaak ook goed beperkt worden door een goede set algemene voorwaarden en goede dekking van de (beroeps)aansprakelijkheidsverzekering.
Middels herstructurering wordt de structuur van uw onderneming veranderd, bijvoorbeeld door uw eenmanszaak om te zetten naar een B.V. wanneer u het omslagpunt bereikt, of door het toevoegen van een holding B.V. of onroerend goed B.V. wanneer u onroerend goed of andere waardevolle zaken aankoopt.
Of denk aan de situatie waarbij u een nieuw project aangaat waar hogere risico’s aan zitten, bijvoorbeeld wanneer u een nieuwe productlijn op de markt wilt zetten naast de goedlopende bestaande productlijn. U brengt dat project dan onder in een nieuwe B.V. zodat uw huidige activiteiten er niet onder lijden als het project mis gaat. Dit is een vorm van risico spreiding.
Bij herstructurering komen economische, fiscale en juridische zaken samen. Denk aan belastingen, oprichting van een nieuwe entiteit, opstellen van fiscale en juridische overeenkomsten of btw vraagstukken. Onze specialisten gaan hierbij graag voor u aan het werk en brengen gedegen advies uit.
Lees in onze brochure meer over de fiscale eenheid.
Paul de Kleijne MSc RB
Drs. Jan de Kleijne
Eindejaarsactualiteiten
In 2016 is de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) ingevoerd. Met deze wet zijn de verklaringen arbeidsrelatie (VAR) afgeschaft. De wet DBA heeft geleid tot …
Voor werknemers met een specifieke deskundigheid, die uit het buitenland zijn aangeworven, kan op verzoek de 30%-regeling worden toegepast. Het loon van de werknemer, exclusief …
Subsidies
De minister van SZW heeft de Regeling tot verlenging en wijziging van de SLIM-regeling ter kennisneming aangeboden aan de Tweede Kamer. De regeling heet voluit …
Formeel recht
Recent heeft de rechtbank aan de Hoge Raad prejudiciële vragen gesteld over de kostenopslag bij naheffingsaanslagen parkeerbelasting. De rechtbank wil weten of deze kostenopslag moet …
Overige heffingen
In een zaak tussen het college van B en W van de gemeente Sint-Michielsgestel en een inwoner van de gemeente (de belanghebbende) stond de toelaatbaarheid …
Controleer voor het afsluiten van het boekjaar de loonadministratie op de onderstaande punten: de toepassing van het loonkostenvoordeel (LKV) oudere werknemers; de toepassing van het LKV arbeidsbeperkte werknemers; de …
Om onze website optimaal te kunnen laten functioneren gebruiken wij technologie, waaronder cookies en apparaat gegevens. Wanneer u ons toestemming geeft voor deze technologie, kunnen wij bepaalde informatie en data ontvangen, waaronder uw gedrag op onze website en uw unieke IP-adres. Geeft u geen toestemming of trekt u de toestemming voor het bewaren van cookies in, dan kan dat invloed hebben op de optimale werking van deze website en bepaalde onderdelen.