De Kleijne & Janssen
Soms is het nodig dat de structuur van uw onderneming wordt aangepast. Met herstructurering verdeelt u bijvoorbeeld risico's of bespaart u belastingen.
Ondernemen kan in diverse vormen. In Nederland kennen we de eenmanszaak, B.V., maatschap, vennootschap onder firma, stichting, C.V. en N.V. Bij de start van uw onderneming wordt geadviseerd in welke vorm u het beste kunt ondernemen. Vervolgens dient periodiek nagegaan te worden of de structuur nog goed is of dat de onderneming moet worden herstructureerd.
Gaat u alleen ondernemen? Dan vraagt u zich af of dit het beste in de eenmanszaak of B.V. kan. Dit is een fiscale vraag. Een B.V. wordt economisch aantrekkelijk bij het ‘omslagpunt’ qua belastingen. In de regel geldt het omslagpunt bij een winst van € 110.000,- per jaar.
Gaat u gezamenlijk ondernemen? Dan kan u ook samenwerken via een V.O.F. of maatschap. Een maatschap wordt vaak gekozen bij vrije beroepen zoals artsen, tandartsen, advocaten en therapeuten. Een V.O.F. wordt in beginsel voor de overige beroepen gekozen.
Naast het fiscale omslagpunt is de aansprakelijkheid ook een reden om via een B.V. te ondernemen. Maar de aansprakelijkheid kan bij de eenmanszaak ook goed beperkt worden door een goede set algemene voorwaarden en goede dekking van de (beroeps)aansprakelijkheidsverzekering.
Middels herstructurering wordt de structuur van uw onderneming veranderd, bijvoorbeeld door uw eenmanszaak om te zetten naar een B.V. wanneer u het omslagpunt bereikt, of door het toevoegen van een holding B.V. of onroerend goed B.V. wanneer u onroerend goed of andere waardevolle zaken aankoopt.
Of denk aan de situatie waarbij u een nieuw project aangaat waar hogere risico’s aan zitten, bijvoorbeeld wanneer u een nieuwe productlijn op de markt wilt zetten naast de goedlopende bestaande productlijn. U brengt dat project dan onder in een nieuwe B.V. zodat uw huidige activiteiten er niet onder lijden als het project mis gaat. Dit is een vorm van risico spreiding.
Bij herstructurering komen economische, fiscale en juridische zaken samen. Denk aan belastingen, oprichting van een nieuwe entiteit, opstellen van fiscale en juridische overeenkomsten of btw vraagstukken. Onze specialisten gaan hierbij graag voor u aan het werk en brengen gedegen advies uit.
Lees in onze brochure meer over de fiscale eenheid.
Paul de Kleijne MSc RB
Drs. Jan de Kleijne
Civiel recht
Een Nederlandse bv verkoopt artikelen aan particulieren in de EU. De bv schakelt een adviesbureau in om de btw-registratie en aangiften btw in verschillende EU-landen te …
Formeel recht
Een huiseigenaar bezit zeven verhuurde woningen. In zijn aangifte heeft hij inkomsten uit verhuur opgevoerd als resultaat uit overige werkzaamheden (ROW) met een negatief resultaat. …
Inkomstenbelasting
De inspecteur van de Belastingdienst heeft een te hoge aanslag inkomstenbelasting opgelegd aan een belastingplichtige op. Hij is daarbij uitgegaan van gegevens, die hij heeft ontvangen van …
Vennootschapsbelasting
Een vennootschap, waarvan een echtpaar de aandeelhouders zijn en de man als enig bestuurder fungeert, komt in conflict met de Belastingdienst over de aanslag vennootschapsbelasting …
Een man geeft in zijn aangifte inkomstenbelasting het inkomen uit twee bv’s op. Aan de man wordt geautomatiseerd en geheel conform de ingediende aangifte een …
Een belastingplichtige, die zelf om een correctie vraagt, kan later geen beroep doen op het correctiebeleid van de Belastingdienst. Ook als het bedrag van de …
Om onze website optimaal te kunnen laten functioneren gebruiken wij technologie, waaronder cookies en apparaat gegevens. Wanneer u ons toestemming geeft voor deze technologie, kunnen wij bepaalde informatie en data ontvangen, waaronder uw gedrag op onze website en uw unieke IP-adres. Geeft u geen toestemming of trekt u de toestemming voor het bewaren van cookies in, dan kan dat invloed hebben op de optimale werking van deze website en bepaalde onderdelen.