De Kleijne & Janssen
Wij laten u graag zien hoe u op een zo gunstig mogelijke manier kunt schenken, zodat ook uzelf hier de vruchten van plukt!
Wanneer u op een goede manier geld schenkt, kan een schenking fiscaal gunstig uitpakken. Met de juiste stappen kunt u zelfs belastingvrij schenken aan uw (klein)kinderen.
De belastingdienst stelt jaarlijks bedragen vast voor welk bedrag u belastingvrij kunt schenken.
Meer schenken mag natuurlijk ook, maar wanneer u meer schenkt dan de vastgestelde bedragen, moet uw kind de schenking opgeven bij de belastingdienst en schenkbelasting betalen.
Onder kinderen worden verstaan eigen kinderen, pleeg- en stiefkinderen.
Schenken op papier kan ook een slimme oplossing zijn. Hierbij gaat er geen contant geld over van ouder op (klein)kind. Het voordeel hiervan is dat het vermogen belastingtechnisch bij de kinderen staat, maar de ouders nog wel over het vermogen kunnen beschikken. Deze oplossing geeft uiteindelijk een besparing op de erfbelasting.
Op basis van uw vermogen en wensen stellen wij een schenkplan op. Op deze manier wordt in kaart gebracht wat u nu en in de toekomst kan schenken en wat de praktische en fiscale gevolgen daarvan zijn.
Op basis van een schenkplan wordt per jaar uitgerekend wat belastingvrij geschonken kan worden. Ook kunnen hierin schenkingen van groot ouders en andere personen in worden opgenomen.
Let op, er gelden altijd voorwaarden waaraan moet worden voldaan om belastingvrij te schenken. Deze voorwaarden staan hier niet genoemd. Genoemde bedragen gelden voor 2023.
Overweegt u een schenking en wilt u hierover meer weten? Download dan onze gratis brochure.
Bij vragen geven wij u graag meer uitleg!
Drs. Jan de Kleijne RFEA REP
Paul de Kleijne MSc RB
mr. Kelsey de Kleijne
Successiewet
Een echtpaar schonk hun dochter een deel van de onderneming. De dochter claimde de vrijstelling van schenkingsrecht voor ondernemingsvermogen op grond van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). …
Een kind ontvangt van zijn overleden biologische vader een erfenis. De vader heeft het kind juridisch niet erkend, maar wel als erfgenaam benoemd in zijn testament. …
Erfbelasting wordt geheven van de nalatenschap van iemand die ten tijde van zijn overlijden in Nederland woonde. De vraag is of iemand, die jarenlang geprobeerd heeft …
De Successiewet kent een aantal fictieve erfrechtelijke verkrijgingen. Een van deze verkrijgingen betreft hetgeen aan de langstlevende echtgenoot bij het overlijden van de andere echtgenoot …
Bij de behandeling in de Tweede Kamer van het initiatiefwetsvoorstel over de bedrijfsopvolgingsregeling in de schenk- en erfbelasting (BOR) is discussie ontstaan over een amendement, …
De bedrijfsopvolgingsregeling houdt in dat op verzoek een voorwaardelijke vrijstelling van schenk- of erfbelasting wordt verleend voor de verkrijging van ondernemingsvermogen. Onder ondernemingsvermogen worden ook aanmerkelijkbelangaandelen …
Om onze website optimaal te kunnen laten functioneren gebruiken wij technologie, waaronder cookies en apparaat gegevens. Wanneer u ons toestemming geeft voor deze technologie, kunnen wij bepaalde informatie en data ontvangen, waaronder uw gedrag op onze website en uw unieke IP-adres. Geeft u geen toestemming of trekt u de toestemming voor het bewaren van cookies in, dan kan dat invloed hebben op de optimale werking van deze website en bepaalde onderdelen.