Lees meer

Meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Contact

 

Wanneer u ziek wordt door Corona, mag u niet om die reden ontslagen worden. Echter brengt het Coronavirus ook financiële problemen met zich mee. Veel bedrijven beginnen de gevolgen te merken of zullen dit nog gaan merken. Leveranciers en opdrachtgevers haken af, er is minder werk en bepaalde sectoren liggen zelfs helemaal stil. Bedrijven lijden grote verliezen, ondanks de NOW-regelingen en andere maatregelen. Het onvermijdelijke ligt op de loer, reorganisaties en ontslagen. Welke rechten en plichten heb je daarin als werknemer?

 

Reorganisatie

 

Een bedrijf kan gaan reorganiseren door bedrijfseconomische omstandigheden. Om het bedrijf te kunnen redden en op een gezonde wijze te kunnen laten functioneren, zullen de kosten moeten dalen. Daarin is het personeel vaak een van de grootste kostenposten waarop bovendien het snelste bespaard kan worden. Dat voelt heel onrechtmatig, maar helaas kunt u daar zelf weinig tegen doen. Als er geen reorganisatie plaats zal vinden, zal over een tijdje het hele bedrijf onder water komen en is het risico op faillissement steeds groter. In dat geval zijn al uw collega’s ook direct hun baan kwijt.

 

De werkgever moet bij een reorganisatie wel rekening houden met diverse factoren, zoals het afspiegelingsbeginsel, de noodzakelijkheid van een functie en de specifieke kennis en vaardigheden die een medewerker heeft. Als de werkgever de reorganisatie via het UWV afwikkelt, dan zal het UWV gaan controleren of aan deze eisen is voldaan. Verleent het UWV toestemming voor ontslag, dan bent u in principe ontslagen. Er is nog wel een mogelijkheid om het ontslag aan te vechten bij de rechter als hier gegronde redenen voor zijn. Denkt u dat u onterecht ontslag heeft gekregen, neem dan contact met ons op, dan kunnen wij kijken hoe sterk uw positie is en of het zinvol zal zijn om het ontslag aan te vechten.

 

Vaststellingsovereenkomst

Uw werkgever kan ook zonder tussenkomst van het UWV uw ontslag aanzeggen wegens bedrijfseconomische omstandigheden. U ontvangt dan een vaststellingsovereenkomst waarin u met de werkgever afspraken maakt om tot de beëindiging van het dienstverband te komen. Het is zeer belangrijk dat u deze nog niet ondertekent zonder dat u deze heeft laten controleren door een jurist. Een jurist kan voor u controleren of de vaststellingsovereenkomst risico’s voor u bevat voor uw WW-uitkering en een jurist kan berekenen of de hoogte van de transitievergoeding correct is.

 

Wij zijn gespecialiseerd in het controleren van vaststellingsovereenkomsten en kunnen u hierin adviseren. Tevens kunnen wij voor u de onderhandelingen met uw werkgever voeren als u dat prettiger vindt of sterker wilt staan in de onderhandeling. In veel gevallen zal de werkgever (een gedeelte van) de juridische kosten voor u betalen. Dit kunnen wij voor u navragen en wij kunnen ook met uw werkgever onderhandelen over het budget. Heeft u een vaststellingsovereenkomst ontvangen? Bel of mail ons dan zo snel mogelijk.

Bron: Thu, 03 Sep 2020 09:32:51 +0100

Vraag vrijblijvend een offerte aan

    Neem contact op
    Liever direct contact opnemen?