De Kleijne & Janssen
16-07-2020 | Corona update
Lees meer
Iedere werknemer heeft recht op vakantie. Als werkgever mag je een werknemer niet verbieden om op vakantie te gaan naar bepaalde landen. Met de nog altijd aanwezige risico’s op besmetting met het coronavirus in sommige landen, kunnen de gevolgen groot zijn. Wij lichten de rechten en plichten voor u als werkgever hieronder toe.
Het is inmiddels weer mogelijk om af te reizen naar gebieden met een geel reisadvies. De overheid benadrukt dat het advies nog steeds is om zoveel mogelijk binnen Nederland op vakantie te gaan en zoveel mogelijk thuis te blijven waar mogelijk. Reizen naar een geel gebied is relatief veilig, maar de maatregelen van zowel Nederland als het betreffende vakantieland moeten in acht worden genomen, zoals 1,5 meter, het dragen van een mondkapje en hygiëne. Bovendien moet de werknemer de risico’s van het land in de gaten houden en bij een verslechterende situatie de adviezen opvolgen. Bij klachten in een geel gebied moet de werknemer zich melden bij de lokale huisarts en zich laten testen.
Wordt een werknemer ziek na thuiskomst uit een geel gebied, dan dient hij thuis te blijven en zich te laten testen bij de GGD. Hij mag dan weer op het werk verschijnen als is vastgesteld dat het geen corona is. Indien mogelijk kan de werknemer thuiswerken als de klachten niet zo ernstig zijn.
Wanneer een geel gebied een oranje gebied wordt, zoals bijvoorbeeld bij Kroatie is gebeurd, geldt er ook een loondoorbetalingsverplichting. Dit risico wordt niet bij werknemer neergelegd. Ook dient een medewerker uit oranje gebied 14 dagen in thuis quarantaine te gaan. Eventueel kan diegene dan thuis werken.
Het reizen naar oranje en rode gebieden wordt door de overheid sterk afgeraden. Afreizen naar rode gebieden is vaak niet mogelijk vanwege gesloten grenzen. Toch mag je als werkgever de werknemers niet verbieden naar deze landen op vakantie te gaan. Wel kun je de werknemers er vooraf op wijzen wat de risico’s en gevolgen voor hem zijn als hij toch naar een dergelijk land afreist.
Wanneer een werknemer vooraf is gewezen op de risico’s, komen de gevolgen voor zijn rekening. Wordt de werknemer tijdens het verblijf in het buitenland ziek, dan dient hij zich ook te melden bij de lokale artsen en zich te laten testen. Gaat het land in lockdown of mag de werknemer vanwege klachten niet het vliegtuig in, dan dient de werknemer hiervoor extra vakantiedagen of onbetaald verlof voor op te nemen. Voor de werkgever geldt er geen loondoorbetalingsverplichting als hij de werknemer vooraf heeft gewaarschuwd. Wordt de werknemer echter zelf ziek, dan moet de werkgever aantonen dat de werknemer opzettelijk heeft gehandeld. Dat wordt niet snel aangenomen. Over het algemeen blijft er bij ziekte dus een loondoorbetalingsverplichting bestaan, ook als de werknemer naar een risicogebied op vakantie is geweest.
Tevens verplicht de Nederlandse overheid bij terugkomst uit een oranje of rood gebied om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan, ongeacht of er klachten zijn. Ook deze twee weken komen voor rekening van de werknemer. Hij dient verplicht thuis te werken indien dat mogelijk is, maar is dat niet mogelijk, dan heeft de werkgever daarvoor geen loondoorbetalingsverplichting als er op tijd gewaarschuwd is.
We adviseren daarom om uw werknemers zo snel mogelijk een brief te sturen waarin u waarschuwt voor deze risico’s. Wij hebben hiervoor een modelbrief gemaakt. Wilt u van deze brief gebruik maken dan kunt u vrijblijvend contact opnemen.
Overige heffingen
Eindejaarsactualiteiten
Subsidies
Formeel recht
Om onze website optimaal te kunnen laten functioneren gebruiken wij technologie, waaronder cookies en apparaat gegevens. Wanneer u ons toestemming geeft voor deze technologie, kunnen wij bepaalde informatie en data ontvangen, waaronder uw gedrag op onze website en uw unieke IP-adres. Geeft u geen toestemming of trekt u de toestemming voor het bewaren van cookies in, dan kan dat invloed hebben op de optimale werking van deze website en bepaalde onderdelen.