Lees meer

Meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Contact

Nabestaanden moeten na een overlijden heel wat regelen. Zoals bijvoorbeeld een uitvaart, de aanvaarding, aangifte van de erfbelasting, inkomstenbelasting , beheren van rekeningen en verkoop van de woning en vele andere formaliteiten rondom de erfenis. In een eventueel testament van de overledene, kan een executeur zijn aangewezen die verantwoordelijk is om deze praktische zaken te regelen. Maar wat zijn nou de exacte taken van een executeur? Lees het in deze blog!

Waarom een executeur?

Erfgenamen of nabestaanden kunnen de nalatenschap van hun overleden dierbare afwikkelen.  Toch is dit is niet altijd gewenst of mogelijk. Zo kan het gaan om een complexe nalatenschap of ligt ruzie op de loer. Daarom kan het een goed besluit zijn om een executeur aan te wijzen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn in deze situaties:

  • Uw erfgenamen zijn minderjarig;
  • U heeft een eigen onderneming;
  • Ruzie in de familie
  • U bent alleenstaand en heeft geen kinderen (meer);
  • U heeft heel veel erfgenamen;
  • U heeft veel bezittingen of eigen vermogen;
  • Uw erfgenaam is een goed doel;
  • U heeft veel legaten in uw testament opgenomen.

Eén of meerdere executeurs

In een testament moet beschreven worden wie er is aangewezen als executeur. Er kunnen één of meerdere executeurs benoemd worden in het testament. In het testament kan de overledene de benoemde executeur meer of minder taken hebben gegeven dan in de wet staan. Het testament is leidend. Is in het testamant niet beschreven wie de executeur is, dan is er geen executeur benoemd en worden de praktische zaken rondom een overlijden geregeld door de erfgenamen/nabestaanden. De erfgenamen of nabestaanden kunnen een volmacht afgeven aan elkaar of aan een neutrale partij om de nalatenschap namens hen af te wikkelen.

Wat zijn de taken van een executeur?

In het kort gezegd vertegenwoordigt een executeur de erfgenamen. De belangrijkste taak is om de erfenis/nalatenschap op een goede manier af te wikkelen. De administratie rondom het afwikkelen hiervan is de grootste taak. Daarnaast zijn de belangrijkste taken van een executeur:

  • Inventariseren van bezittingen en schulden (banksaldi, schulden, schenkingen, verzekeringen, boedelbeschrijving, onderneming, WOZ en werkelijke waarde woning, auto’s, vermogen in het buitenland, spaartegoed, kluizen, salaris/uitkering werkgever, polissen);
  • Beheren van de rekeningen;
  • Schulden betalen (kosten uitvaart, kosten afwikkeling erfenis en erfbelasting)
  • Zorgdragen voor het huis (denk aan: oplevering huurhuis, beveiliging dmv sloten vervangen of een tuin die niet verwilderd mag raken);
  • Opzeggen abonnementen (krant of tijdschrift);
  • Informeren erfgenamen / legatarissen.

Zodra de executeur klaar is met zijn werkzaamheden, kan de erfenis worden verdeeld. Een executeur is klaar met zijn werk als alle schulden zijn betaald, geen betalingen (inkomsten) meer verwacht worden en alle overige zaken van de overledene zijn afgewikkeld. De erfgenamen kunnen dan tot verdeling van de erfenis overgaan. De executeur sluit zijn werkzaamheden af met een zogenaamde ‘rekening en verantwoording’. Dit is een overzicht van alle uitgaven en inkomsten in de nalatenschap en de handelingen die hij verricht heeft. Deze moet voor akkoord worden ondertekend door de erfgenamen.

Wilt u wellicht een executeur in de arm nemen of wilt u meer informatie over onze werkwijze? Lees dan hier meer informatie over een executeur.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

    Neem contact op
    Liever direct contact opnemen?