Lees meer

Meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Contact

In dit artikel komen twee WAB onderwerpen aan bod: 1) verandering van de ketenregeling en 2) mogelijkheid tot samenvoeging van ontslaggronden.

Verruiming ketenregeling

Momenteel geldt de 3x2x6 regeling: 3 tijdelijke contracten in 2 jaar en de keten wordt pas doorbroken als tussen 2 arbeidscontracten langer dan 6 maanden zit.

Per 1 januari 2020 wordt de formule verruimd naar 3x3x6, dus 3 tijdelijke contracten in 3 jaar, waarbij de keten pas doorbroken wordt als tussen 2 arbeidscontracten langer dan 6 maanden zit.

Dat een werknemer drie jaar tijdelijk in dienst kan zijn, kennen we nog van voor 2015.

BBL-opleiding
Contracten die zijn aangegaan in het kader van de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) tellen niet mee voor de ketenbepaling of hebben een andere ketenregeling (zie hiervoor de cao).

Werknemer jonger dan 18 jaar
De ketenbepaling is ook niet van toepassing op arbeidsovereenkomsten met werknemers die jonger zijn dan 18 jaar en gemiddeld maximaal 12 uur per week werken.

Afwijkende regels tijdelijke contracten in de cao
​​​​​​​In de cao kunnen afwijkende regels voor tijdelijke contracten staan.

Cumulatiegrond ontslaggronden

Een werknemer kan in de volgende situaties ontslagen worden via de rechter:

  • Frequent ziekteverzuim of gebreken werknemer
  • Onvoldoende functioneren
  • Verwijtbaar handelen of nalaten
  • Werkweigering
  • Verstoorde arbeidsverhouding
  • Andere omstandigheden (rest categorie: bijvoorbeeld detentie, illegaliteit, geen tewerkstellingsvergunning)
  • En nieuw: een combinatie van bovengenoemde omstandigheden.

Momenteel moet aan 1 ontslaggrond volledig voldaan worden wil een ontslag slagen, aan alle vereisten voor de ontslaggrond moet dus worden voldaan. En dat is lastig.

Per 1 januari 2020 mag u ontslaggronden combineren, waardoor verwacht wordt dat u eerder een ontslag behaald. Zo kan onvoldoende functioneren gecombineerd worden met een verstoorde arbeidsverhouding. De werkgever kan dus een ‘cocktail’ maken van meerdere onvoldragen ontslaggronden.

Voor ontslag via het UWV (economische omstandigheden en langdurige arbeidsongeschiktheid) geldt de bovengenoemde cumulatie niet.

Extra vergoeding

De rechter krijgt wel de bevoegdheid om in geval van ontslag op basis van 2 of meer ontslaggronden een extra vergoeding als compensatie toe te kennen aan de werknemer, deze vergoeding is maximaal de helft van de transitievergoeding.

Het is afwachten hoe dit in de praktijk uitpakt. Indien de rechter een extra vergoeding redelijk acht, heeft de werkgever nog de mogelijkheid om het verzoek tot ontbinding in te trekken.

Volgende artikel

Ons vierde en laatste WAB artikel plaatsen we volgende week, we informeren u dan over de wijzigingen in payroll- en uitzendbureaus.

Heeft u vragen over bovenstaande of de WAB? Neem dan contact op met ons kantoor en vraag naar Jeanne of Brigit.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

    Neem contact op
    Liever direct contact opnemen?